Bygg en gasolugn för rakubränning

Efter det att jag byggt min rakuugn har det kommit en diskussion omkring den keramiska fibern. Hur farlig är den? Finns det säkrare former som man kan använda i stället?

I mitt forum för keramik, Keramik iFokus, finns det en intressant diskussion som handlar om detta.

Här är beskrivningen på hur man bygger ugnen.

  1. Dela ett oljefat så att du får en tunna med lock. Ev kan du ta av en bit så att tunnan blir något lägre. Jag gjorde så med min och tycker att den då blev mer lätthanterlig och snabbare. Nackdelen är att jag ibland behöver en förhöjning då jag bränner större saker. Ta också upp hål för gasollåga och skorsten.
  2. Börja med att sätta fast handtag på locket så att du lätt kan lyfta av det. Det är också bra att ha ett par handtag på tunnan så att den går lätt att flytta.
  3. Oljefatet kläs helt och hållet inuti med dubbla lager 2,5 cm superwkool-filt. Filten kan hållas på plats med hjälp av porslins-knappar ( eller trefötter) och kanthaltråd. Var noga med att plåten inte någonstans ska kunna nås av lågorna. Tänk på att fibern krymper några procent. Det finns en speciell härdare att köpa som sprejas på kaowoolskiktet så att det inte rivs upp så lätt, men jag har byggt min ugn utan.
  4. På lockets undersida hålls isoleringen fast med keramikknappar eller kanthaltråd, diam ca 1,2 mm. (Se locket till vänster). Ännu säkrare är det att använda mera av kanthaltråden än jag har gjort.
  5. På superwoolfilten i botten av ugnen placeras
    en vanlig sättplatta. Sedan tre distansrör och på dem ytterligare en sättplatta, så att lågan går in mellan de båda plattorna.
  6. Dags att ansluta en gasolflaska till det tidigare upptagna hålet. Om du låter lågan gå snett in i tunnan så blir det litet cirkulation. Jag har också testat att placera en kil av något slag i bakre änden av tunnan för att få lågan att ändra riktning/dela sig.
  7. Det övre hålet fungerar som skorsten och titthål. Ännu bättre är kanske att göra skorstenshålet i locket. Det är då lätt att lägga en bit av en sättplatta över om du av någon anledning vill minska på hålet.

    Källa: Boken "Raku" av Leif Nilssons och Jan Sisefsky.